Domácí vzdělávání

Prvním krokem je pečlivě si promyslet a zvážit všechna pozitiva a negativa. Formální věci, jako je přihláška a posudek z pedagogickopsychologické poradny, už jsou jednoduchými kroky.

Domácí vzdělávání

Pro vzdělávání je velmi důležité děti mezi sebou nesrovnávat a nepodporovat tak soutěžení. Naopak je důležité vytvořit atmosféru spolupráce, společného zájmu, podněcovat zvídavost, oceňovat zvědavost a společně hledat cesty, jak na otázky najít odpověď.

Základem kvalitního osvojování informací je pomoci dětem, aby samy zjistily, jak věci fungují, a podpořit je na cestě jejich poznávání. Učení ruku v ruce s praxí rozvíjí v dětech chápání souvislostí mezi jednotlivými zákonitostmi.

Hodnocení dětí probíhá systémem pochvaly, nebo na druhé straně, případné pomoci s pochopením daného tématu. Tento přístup v dětech rozvíjí radost z poznávání a zároveň jim umožní zeptat se na cokoliv, co jim není jasné. Prvotní nepochopení tedy u ostatních není bráno jako nedostatek, jen upozorní na potřebu vysvětlení z jiného úhlu pohledu. Každé dítě je individuální a má své přednosti i nedostatky. Naším úkolem je pomoci dětem najít si vlastní způsob osvojování informací, rozvíjet kreativitu, zvídavost, zodpovědnost za sebe sama a připravit tak děti na smysluplný život.

V příjemné atmosféře malé skupiny je vzdělání opravdu zábava.

Nutné formality

1. Výběr školy, která přijímá a má zkušenosti s žáky v domácím vzdělávání, ideálně s portfoliovou formou přezkoušení, které probíhá 2x ročně (s výběrem Vám rádi poradíme)
  2. Vyplnění žádosti zákonného zástupce o individuální vzdělávání
  3. Vyjádření školského poradenského zařízení ( Pedagogickopsychologická poradna)